Planerar du att lägga nytt tak?

Att renovera taket är ett stort projekt som både är tidskrävande och kostsamt. Å ena sidan kan du spara en del pengar genom att göra majoriteten av arbetet själv, å andra sidan så sparar du tid genom att anlita en professionell takläggare. Det absolut viktigaste är att du tycker om att renovera själv och har tillräckliga kunskaper för att lägga ett tak som håller tätt.

Göra själv eller anlita takläggare?

Taket skyddar huset från alla moder jords väderlekar och har även en isolerande effekt. Även om en takrenovering är något som inte behövs göras ofta så kommer alla husägare antagligen behöva renovera taket åtminstone en gång i livet. Förhoppningsvis så har du haft lite koll på taket och hinner renovera innan taket blir för dåligt. Ibland så blir vattenläckan det som får oss att inse att tiden är inne. Vissa har råd att lägga ut hela takrenoveringen på entreprenad och andra har inget annat val än att göra jobbet själv. En mellanväg kan vara att anlita någon för att göra svåre delar av renoveringen och göra de enklare momenten själv. Om du har möjlighet att välja om du ska göra själ eller inte, följ din magkänsla och låt hjärtat fatta beslutet.

Tänk på det här om du renoverar själv

Det första du bör bestämma är vilket tak du ska ha. Ska man välja plåttak eller tegeltak? Det är helt och hållet en smakfråga så länge det gäller en nyare konstruktion. Lägg sedan upp en klar och tydlig plan för hur renoveringsarbetes ska gå till och gärna även en enklare budget. Se till att ha minst en person som hjälper dig på plats. En takrenovering är inget man gör på egen hand.
Det är också bra att läsa på lite innan du börjar, du kan exempelvis kolla videor på YouTube. Säkerheten är a och o när du är upp på taket. Se till att ha en bra säkerhetslina och annan säkerhetsutrustning.

Allt går inte att göra själv

Vilket tak en väljer att lägga så finns det en del plåtdetaljer som du inte bör utföra själv utan behöver anlita 08 tak & plåt AB som takläggare för att utföra takarbetet. Hur vet du att du anlitat rätt företag? Kolla alltid referensprojekt, det är det lättaste sättet att försäkra sig om att det är en seriös aktör. Glöm inte att du kan utnyttja ROT-avdraget som kan minska arbetskostnaden en del.