Tips

Väljer du att renovera ditt tak innan, under eller efter semestern?

Att renovera taket på sin fasad eller villa är något alla husägare får genomgå någon gång under livet

Taket är ytan som tar mest stryk av vädret och därför är det viktigt att ha såpass bra tak att huset känns stabilt att vistas i. På grund av det tuffa vädret vi har i Sverige ser rutinerna väldigt annorlunda ut än av resten av Europa och världen som har ett jämnade klimat under året.
I Sverige bör man kolla till sitt tak minst var tredje år för att vara säker på att taket uppfyller säkerhetskraven. När du ska besikta ditt tak är det viktigt att du låter en riktigt och certifierad besiktningsman kolla på taket. Det är besiktningsmannen som brukar rekommendera när det är dags att investera i en takrenovering men du är inte tvungen att göra som besiktningsmannen säger men det är något som vi rekommenderar att du gör.

Anlita ett företag som har nöjd kundgaranti

När du bestämt dig för att anlita ett företag för att utföra takrenoveringen bör du tänka på ett par viktiga punkter för att inget ska bli fel. Takbranschen är väldigt bred och djup, därför är det lätt hänt att kunden inte har någon aning om vad företaget rekommenderar och om vilket beslut som är bäst. Anlitar du fel typ av företag som enbart vill blåsa dig kommer det att bli många tusenlappar dyrare än om du anlitar en seriös och erfaren takläggare.
Som standard skall du alltid kolla om företaget har följande:
• Nöjd kundgaranti på alla utförda jobb
• Kostnadsfritt hembesök tillsammans med en detaljerad utförd offert som specifikt visar vad du ska betala för.
• Ett par referensprojekt som du kan höra av dig till.
• Läs gärna rekommendationer om företaget på internet.
Känner du dig osäker på vem du ska vända dig till är det en bra idé att Google på Takläggare Stockholm, Takrenovering Stockholm, takläggning Stockholm eller liknande.

Takläggning

Takläggning Stockholm

Takläggare Stockholm

Takläggning behöver göras med jämna mellanrum. Beroende på vilket
material taket är så kan det behöva bytas ut oftare än med andra material.
Det är viktigt att se över taket varje sommar för att kontrollera om det behövs takrenovering eller takläggning då taket skall stå emot flera olika väderlekar i det nordiska klimatet.

Takrenovering i Stockholm

Renovera tak Stockholm

Är det dags för takrenovering är det viktigt att kontakta takläggare stockholm som kan hjälpa till med en grundläggande besiktning och rekommendation om vad som är det bästa för just ditt tak. Det är även bra om du själv läser på om området för att se över vad det finns för olika möjligheter vid en renovering och vad det finns för takmaterial du kan välja på.

Material på tak för hållbarhet

Själva stommen på taket är ofta sig likt på många hustak. En stabil stomme
är byggd som skall hålla upp taket, även denna stomme kan ibland behöva
renoveras om materialet börjar bli slitet. Över stommen läggs material som
skall stå emot både regn och snö, denna nederbörd får ej gå ner i stommen
då det kan bidra till stora skador. Över det skyddande materialet läggs
slutligen taket.

betongpannor

Det finns olika material på tak och alla har sina för- och nackdelar. Det går ej att säga rent generellt vilket tak som är bäst då faktorer som var i landet
huset befinner sig spelar in på vilket tak som bör väljas. I norra Sverige
behövs det tak som kan stå emot låga temperaturer och stora snömängder,
medan i södra Sverige är det mer fokus på att bygga tak som står emot
nederbörd i form av regn främst.

De material som är klokt att konsultera med din takläggare om inför ett byte är betong, plåt och tegel. Alla material är bra men passar som sagt vissa hus bättre än andra beroende på det geografiska läget.

Tips för dig som planerar att renovera huset eller taket

Att genomföra en renovering i sitt hem är ofta omfattande och kräver resurser, kunskap och en hel del planering.

För det första är det väldigt onödigt att försöka sig på jobbet själv om man inte har någon tidigare erfarenhet av renoveringsarbeten som är mer omfattande som att renovera taket eller huset. För det andra kostar en renovering oftast mellan 120-300k beroende val av företag, material och tidsintervall.

Genom att ha rätt information från början, en plan och en budget så kan man se till att renoveringen blir helt fantastisk.  Du bör alltid börja med att kolla runt med olika företag så att du får en känsla av bemötandet och servicen i helhet. Ett företag som inte värderar service och kundnöjdhet gör aldrig ett bra jobb utan det blir ofta problem om något fel skulle uppstå längre fram. Be om referenser och se till att ha allt nedskrivet om vad som sägs och bestäms. Vi rekommenderar att du begär en offert från takläggare stockholm, dom är riktigt seriösa och duktiga.

När du har anlitat ett företag så är nästa viktiga steg att ha en besiktningsman som kommer och tittar på att jobbet är utfört på ett korrekt sätt. Ibland kan takplattorna eller takpannorna sitta snett, ha fel storlekar och detta kan kosta en mycket i längden när man är tvungen att lägga om hela taket igen.

Gör samma sak här, kolla med olika besiktningsmän och få en känsla om vem som passar dina behov mest. Efter besiktningen skall du alltid få ett protokoll med en stämpel och namnteckning.

En utbildning inom takläggning och takrenovering kan vara igång redan i början på nästa år

Utbildningen för takläggare och takrenovering las ner redan under 90 talet. Anledningen till att man stängde ner utbildningen var att efterfrågan var för liten och man såg ingen direkt förändring under dom närmsta åren.

Takbranschen har i efterhand exploderat och expanderat på alla sätt. Detta har resulterat i att kompetensen som behövs för att kunna göra ett korrekt och bra jobb har halkat efter och det är väldigt svårt att hitta bra personal som har kriterierna som krävs. Genom att införa en ny utbildning som helst ska vara en intensivutbuildning beräknar man att inom 5-10 kommer det finnas tillräckligt med personal och kompetens. Utbildningen kommer att vara gratis och kommer innefatta bland annat:

•Intensivkurs i teori och utbildning
•Kursen avslutas med en 6 månaders praktik. Man är garanterad en praktikplats om man utför utbildningen.
•Man läser en hel del om material och hur det påverkas i Svenska klimatet.
•När man gått klart utbildningen ska man ha tillräckligt mycket kunskap som motsvarar en 5 års erfarenhet.

ROT-Avdrag kanske höjs under 2019

ROT-avdraget kan komma att höjas ytterligare under första kvartalet på 2019. Idag är ROT-avdraget upp till 50% och det är främst måleriarbeten som utnyttjar rot-avdraget. När man renoverar ett tak eller lägger nytt tak kostar det betydligt mycket mer och därför har man valt att höja ROT-avdraget till 60-65%. Man tror att fler kommer välja att renovera taket vilket är positivt. Det är viktigt att taken renoveras med jämna mellanrum så att husen och byggnaderna får en längre livslängd.Om du vill veta mer om utbildningen för takläggning/takrenovering kan du alltid kontakta olika företag i Stockholm och begära mer information. Om du vill veta något specifikt angående takpannor, arbetsprocesser, pris eller liknande som rör takbranschen. Är du varmt välkommen att höra av dig till oss eller någon av takföretagen i Göteborg eller Stockholm.

Vad innebär det att renovera tak?

Takrenovering är ett smidigt sätt att förlänga livslängden på sitt tak. I Sverige har vi endast plåttak eller tegel som material och pågrund av det tuffa klimatet som vi har i Sverige, sliter det på taket extremt mycket.
När man lägger nytt tak är det viktigt att man följer vissa riktlinjer och kriterier för att taket ska hålla så länge som möjligt. En regel är att ett bra tak håller i 10-15 år om man gör det på rätt sätt.
Det finns ingen genväg till att få ett bra tak utan det viktiga är att man utför jobbet noggrant med ett bra förarbete.
Alla takplattor och plåttak tillverkas i Sverige och har därför en mycket hög kvalitet och varaktighet.

Två typer av tak

Vad är då den stora skillnaden mellan plåttak och tegeltak? Hur ska man veta vilket tak som passar bäst till respektive tak?
Tegeltak används enbart för tak som har en lutning på 20-50 graders vinkel. Om taket har en större lutning än 50grader eller mindre än 20grader, då är det plåttak som gäller.


Det finns för och nackdelar med dom båda taktyperna. Plåttak är t.ex väldigt enkelt att underhålla och på vintern är det mycket enklare att få bort all snö från taket om man jämför med tegel.
Tegel ser trevligare och tidlöst ut, dock krävs det mer arbete för att underhålla och hålla takplattorna rena och stabila.

Investera i ditt tak

Har du bestämt dig för att renovera taket eller byta från takplattor till plåttak? Oftast anlitar man en takfirma eller takläggare som kan utföra jobbet enligt branschreglerna. Fördelen är att du då har en trygghetsgaranti på att taket håller i minst 10 år. Dock så har inte alla takfirmor denna
garanti så se till att anlita en takfirma som är seriös.

Det börjar alltid med en besiktning av taket. Därefter bör man få någon slags specifikation med alla saker som bör åtgärdas nu eller inom en snar framtid. Utifrån specifikationen får du och takfirman avgöra vad som skall göras och till vilket pris. När arbetet är utfört ska du få en underskriven specifikation som tyder på att alla saker är utförda på korrekt sätt. Har du inte denna underskrivna certifkatet, gäller ej garantin ifall något skulle hända.
Dem flesta takfirmor är väldigt seriösa men se ändå till att kolla med lite olika firmor och ta inte första bästa. En takrenovering kostar en hel del och därför ska du se till att dem används på bästa sätt.
Om du har fler frågor om takläggning eller liknande kan du höra av dig till oss.

Takbranschen är större än någonsin i Sverige

I början på året gav Dagens Industri ut en undersökning som visade hur olika branscher har förändrats. Undersökningen visade att takläggare, målare och plåtslagare har brist på arbetskraft, det finns för mycket jobb helt enkelt och det är inte så förvånande.
Sverige har under senaste 10 åren satsat mycket på att bygga bostäder och förbättra infrastrukturen i hela landet.
Men att det skulle bli en så stor ökning inom branschen var det ingen som visste. Självklart är detta väldigt positivt och det har nu öppnat en utbildning för personer som vill jobba med takläggning och takrenovering.
Ett företag som ligger i framkant och har sin bas i Stockholm startade utbildningen tillsammans med Komvux och detta är ett väldigt stort och positivt steg.

En professionell takfirma vs en dålig takfirma

Takbranschen är väldigt speciell och det är få människor som förstår sig på den. Eftersom att efterfrågan är så stor som den är idag, resulterar det tyvärr i att fler företag tappar service och kvaliteten i sina arbeten.
Man ser allvarligt på detta eftersom att det är privatpersoner som påverkas oftast.
För att vara på den säkra sidan när du anlitar en takfirma tänkte vi dela med oss av några punkter som kan vara bra att tänka på:

  • Kolla så att dem anställda har försäkringar och jobbar under rätt förhållanden
  • Har företaget F-skattesedel?
  • Har företaget en godkänd trygghetsgaranti?
  • Är takmaterialet tillverkat i Sverige eller utomlands?
  • Har företaget goda referenser som man kan kontakta?
  • Arbetar företaget miljövänligt?

Takrenovering i Stockholm och Göteborg

Dom absolut största och kändaste takföretagen finns i Stockholm och Göteborg. I Stockholm finns det ca 50-tal företag och i Göteborg ca 25-30.
Det skiljer en hel del i pris på dessa företag men man får oftast vad man betalar för.
När du väl bestämt dig för att anlita ett företag för att renovera taket är det bäst att börja Googla på t.ex takrenovering Stockholm, takläggare Stockholm eller takläggare Göteborg. Genom att besöka olika hemsidor kan du få en känsla för vad företaget levererar.

Förtroende för att välja bra takläggare

Företaget som har certifierade takläggare, redo att lägga ditt tak.

Att man behöver göra ny takläggning kan bero så många saker. Renovering av befintligt tak eller lägga nytt tak på din fastighet, utläggning av lutande tak på bostadshus med glaserade takpannor eller platt tak av industribyggnader . Takmaterialen varierar mellan alla typer av takpannor, olika skiffer, papperstyper , tallrikar, metaller och olika former av PVC folie. Takläggare Göteborg är en erfaren och kunnig inom alla områden.

Vi utför takläggning med alla typer av takmaterial.

Takläggare måste överväga och planera arbetet som ska utföras före start. Förutom en bra inuti klimat, en byggnad fem fasader skyddas från väder och vind. De mest utsatta är definitivt tak. Takläggare är ansvarig för att ge effekt till klimat påfrestningar som ett tak utsätts. Värmeavledning är också viktigt att omintetgöra det goda takläggare arbete.

Betongpannor är robusta och en bra lösning för alla tak.

Betongpannan med både kontinuerlig beläggning och frost garantier. Även här finns många möjligheter. livslängden är cirka 30-40 år.

Takunderhåll: Varför de är en hög prioritet

Kvaliteten och frekvensen av reparationer utförda på hus blir avgörande. Ett hus som är väl underhållen kommer att stå tidstestet, medan en dåligt underhållen byggnad snabbt visar tecken på slitage. I detaljhandeln är det inte alltid möjligt för ett företag att öppna sig på en nybyggd plats. Det slutar vanligtvis att köpa en äldre byggnad och anpassa den för att passa dess syften.
Företag som arbetar utifrån äldre byggnader måste utvärdera tillståndet av taket på den byggnad de köper innan de flyttar in. Om det inte går att få de korrekta detaljreparationerna i taket utfört kommer det att leda till oavsiktliga konsekvenser snarare än senare. Dessutom är kostnaden för att få ett tak reparerat mycket mindre än vad som skulle spenderas för att få ett tak ersatt. Det är bättre att få igång arbetet direkt än att vänta tills en godtycklig tidsram kommer in i spel.
Onödigt underhåll är något som kan lägga till en hel del onödiga utgifter till ditt företags bottenlinje. Idealt sett kommer du att ha en professionell på din löneavgift för att hantera underhåll. Tyvärr är det inte möjligt för mindre företag vars intäktsströmmar är otillräckliga. Du kan ha flera personer som försöker bära vikten av flera jobbtitlar, vilket leder till viktiga problem som faller vid vägen.
Det sista som vi vill ha hänt att detaljreparationer på taket är det halm som bryter kamelens tillbaka för ditt företag. Vi uppskattar de kunder vi får betjäna och vill göra livet så enkelt som möjligt för dig. Vi vill vara det företag du letar efter för stressfria detaljreparationer.

10 Tips för Ditt Tak

Här är 10 saker du måste veta om takläckage och hur man rättar till dem på ett säkert sätt.

Tänk Safety First

Tjafsa att försöka hitta en läcka så snart det händer är något som kan sätta dig på sjukhuset. Inblandning på ett tak när det regnar eller täckt med is och snö är inte det perfekta sättet att hitta en läcka. Försöker tillfälligt fixa en läcka kan vara livsfarligt. Om du vill göra det rätt, det finns ingen quick-fix. Bara ta din tid och ha mycket tålamod och noga med att vänta på Moder Natur att ge dig grönt ljus.

Vidta försiktighetsåtgärder

Att vara på ett tak kommer att sätta kroppen i positioner som inte är bekväm eller säker. Se till att bära gummisula skor för att förhindra halka. Också använda en sele och alltid arbeta med en kompis.

Spraya taket

Använd trädgårdsslang på taket för att hitta läckan
Ta en trädgårdsslang och gå upp till taket och börjar spruta på olika platser för att hitta läckan. Vänta om det är vintertid eftersom det inte är säkert att köra vatten på taket när det fryser ut.

Hålla rännan ren

vanlig orsak till taket läcker är igensatta hängrännor
En av de vanligaste områdena och orsaker till taket läcker är igensatta hängrännor. Rännor som inte har rengjorts kan få vattnet att bygga upp vid regn.

Undvik hussvamp

Hussvamp kan leda till våt tak
Torr röta är inte relaterad till någon typ av vattenskador, men bristande ventilation. Om ett tak reparation är rätt i mitten av taket, det finns en chans att plywood kan försämras. Taket kommer faktiskt sag in och orsaka taket bältros att få spröda, spricka och läcka sedan. Förhindra torr röta består av att installera en ås utlopp, som endast kommer att fungera om det finns en bjälklaget ventil. Hål måste borras genom bjälklaget ventilerna så kall luft kommer in genom botten och skjuter den varma luften ut genom toppen.

Förhindra Ice Ansamling

förhindra isbildning
På vintern har is inga problem att bygga upp under taket membran, bältros och hängrännor. Isen bygger upp igen när den når väggen linje där huset värms upp och det skapar en inre dropp. Korrekt ventilation, regn och is sköldar tillsammans med att installera en droppkant hjälper till att förhindra detta problem.

Fix Roof Boots

Se till att taket stövlar sitter stadigt
Blinkande, takläggning, is dämpning och takfönster är alla uppenbara platser för eventuella läckor. En sak som folk ofta missar är gummistövlar. Det är där taket staketet kommer upp att du hittar tak stövlar. Om de torkar upp de kommer att orsaka stora läckor. Det är en quick fix, köpa ett nytt tak boot i en lokal järnaffär. Du kanske måste ta bort en del av bältros, lägga en bättre tjära under den och lägger tillbaka den på plats.

Inspektera takmaterial

Sprickor kan leda till stora tak katastrofer
Ibland bältros är felaktig och kommer att börja spricka efter att de har spikas. Felaktig installation med naglar och bältros kan också spela en stor roll i läckage. Naglar kan spikas för lågt och det kommer att börja trycka tillbaka upp. Se till att alltid kontrollera varan innan du hämtar på taket.

Kolla dalarna

Dalar är mycket vanliga platser för läckor
En dal är där skärningspunkten mellan två tak kommer tillsammans. Det kallas också åsen, vilket återigen är där två tak möts på toppen. Dalar är mycket vanliga platser för läckor eftersom det är där vattnet från hela taket går till och det kommer att börja sloshing fram och tillbaka.

Eliminera läckor

Ibland läckor finns i tvåor och treor
Det är viktigt att inte bli avskräckt när en läcka inte kan hittas. Det är en process för eliminering. Du har täckt ett område, installerat bältros tillbaka och förseglade det vattentät så åtminstone ett ställe elimineras. Nu kan du prova andra områden.

Behöver du en bra takläggare? Dessa sex tips kommer att göra ditt val enklare.

Såhär finner du rätt takläggare

Heta tips för takarbete

Att hitta den rätta takläggaren för ditt tak kan vara en utmanande och förvirrande uppgift. Här är en lista över tips för att hjälpa dig att välja rätt takentreprenör och få den bästa servicen för dina pengar.

1. Försäkring är ett måste

Se till att din takläggare göteborg har en bra ansvarsförsäkring. Be att få se certifikat och faktiskt kontakta försäkringsgivare för att bekräfta att de är giltiga.

Detta håller alla bud på lika villkor, i vetskap om att en del av kostnaden av taket och den service som ges till dig är skyddad med säkerhet täckning.

2. Välj lokal takläggare

Se till att det företag som du väljer finns till lokalt. Detta innebär att de inte bara arbetar lokalt nu, men har ett etablerat företag och anseende i samhället.

Vi har haft många samtal från kunder som har problem inom standard fem års garanti period. Företaget som de valde att installera deras tak stängd, flyttas eller försvann. Det är väldigt lätt att ge ett papper, men garantin är bara så bra som livslängden och rykte takläggning företaget.

3. Priset är inte allt

Aldrig välja ett företag baserat på pris. Billiga bud pressa ner marknaden och vem som helst med overhead och ordentlig försäkring måste etablera prissättning för att täcka dessa kostnader.

De som gör arbetet på sidan eller bara arbetar från en pick-up kan alltid göra jobbet billigare. Men i det långa loppet, du får vad du betalar för. Kunder som säljs på pris eftersom deras enda kriteriet slutligen hamna spendera mer pengar för att lösa problem, och många av dessa problem skulle ha omfattas av ett utförande garanti från en ansedd etablerad takläggning företag.

4. Undvik dörrknackare

Styra klart på knock-on-the-dörren, ”Vi var i ditt närområde” takläggare. Detta är bara bearbetning och försäljning. Välj en takläggare från en remiss eller en skylt i ditt område som har en nöjd kund i den andra änden.

Om du blir kontaktad av denna teknik, ring din agent och be om en rekommendation. De flesta av dessa takläggare kommer att säga att du har stormskador och har du registrerar en avsiktsförklaring. Inte att pressas av kraftfulla taktik. Du behöver aldrig underteckna ett uppsåt brev. Vänta med att se kontrakten och ta din tid att granska.

5. Få en tydlig arbetsbeskrivning

Båda tillhör dig och du bör ha kontroll. Vi föreslår att du inte ger medlen förrän arbetet är färdigt. Se till att du är nöjd med resultatet och att betalningsvillkor diskuterades före jobbet och följs av båda parter.

Se till att du fråga hur länge ett jobb kommer att ta. Du måste ha en klar uppfattning om vilken storlek besättning som de har och en avslutad dag.

6. Kommunikation måste fungera

Har de återvänder dina samtal? Har de skickar den dokumentation som du bad dem att skicka? Har de följa upp? Om svaret är ”nej” på dessa frågor, då måste du meddela din oro till representant.

Om de ändå inte kan göra bra, gå bort. Kommunikation är nyckeln till varje företag. Om du inte får vad du behöver på den främre änden när de försöker få ditt företag, vad som kommer att hända när du har begått arbetet för dem?

Hoppas dessa tips hjälper dig att välja rätt takläggare.

Vanliga misstag vid takrenovering

Billigast är inte alltid bäst

En takrenovering är en kostsam investering som du får leva med länge. Ett tips för att lyckas med takomläggningen är att undvika de misstag som andra redan gjort. För misstag när det kommer till taket kan bli dyra, och ge tråkiga nyheter längre fram. Här kommer några vanliga missar, som lätt kan åtgärdas:

1. Taket har inte ventilerats på rätt sätt

Undertaket är en viktig del av takrenoveringen. Det är viktigt att undertaket läggs på rätt sätt för rätt typ av yttertak. Det gäller särskilt om vinden tilläggsisolerats eller andra energibesparande åtgärder utförts.

Fukt på insidan av taket kan leda till mögelproblem och röta. Ibland behövs luftspalt, ibland behövs ångspärr för att få takets undersida att hålla sig torrt och helt. Ta reda på vad som gäller just för det tak du tänker lägga.

2. Takbeläggningen passar inte huset

Yttertaket syns och märks. Fel färg och material på kan göra att huset ser märkligt ut. Anpassa takets utseende efter den hustyp just du har.

Vilken typ av tak och vilka plåtar/pannor som används ska också anpassas till takets konstruktion och lutning. Särskilda plattor kan krävas om lutningen är skarp, medan pannor kanske inte alls kan användas om taket är låglutande. Fråga en oberoende fackman om vilket tak som passar bäst för just ditt hus.

3. Oerfarna ger sig på att lägga taket själv

Det krävs handlag, noggrannhet och precision för att lägga ett tak på rätt sätt. Många försöker komma undan billigare genom att byta taket själva. Det går kanske bra på mindre uthus, men när det kommer till villan kan det ge stora problem för den som inte kan sin sak. Dåligt lagda tak kan kosta skjortan, och betänk också att takläggning är ett tidsödande och riskfyllt arbete.

4. Takläggaren är en slarver

Takläggarens yrkesskicklighet och noggrannhet avgör slutresultatet. En takläggare som slarvar med detaljerna levererar också ett tak som inte håller i längden. Det kan till och med läcka dag ett, för att beslagen inte håller tätt. Ta alltid flera referenser när du ska välja takläggare och kontakta dessa innan du väljer takläggare.

5. Försäkringarna täcker inte

Då en takomläggning är riskfyllt och då ett felaktigt utförande kan innebära skador på huset gäller det att det finns ordentliga försäkringar som täcker såväl människor som byggnation. Kolla alltid upp detta innan något görs åt taket, oavsett om du lägger själv eller låter någon annan lägga taket.

6. Många betalar för mycket

Den som tar första bästa offert får ofta betala därefter. Ta alltid flera offerter och gå noga igenom vad som ingår i den. Tänk bara på att billigast inte alltid är bäst. Att välja en seriös hantverkare lönar sig.

7. Avrinningssystemen är inte anpassade till nya taket

Ibland ändras husets takdimensioner något med det nya taket. Om hängrännor och stuprör inte hängs efter det nya takets dimensioner och form kan deras funktion minska. Risken för spillvatten runt huset ökar. Byt avrinningssystem i samband med takbytet så slipper du problem.

Takrenovering – Tipsen du behöver

Att tänka på när du ska byta takpannor

Beroende på vad du ska byta. Ska du behålla samma typ av tak eller ska du förnya till annat takmaterial? Ska du låta takläggaren bestämma vad och hur arbetet ska utföras? Fördelen med takläggaren är att han inte är ekonomiskt beroende av omfattningen av arbetet. Takläggarens förslag lämnas sedan till dig som innefattar pris på takarbetet. Ta gärna in flertal offerter som vi nämnt i tidigare inlägg.

Vilka takmaterial ska man använda?

Man bör använda de material som ursprungligen användes. Förutom det styr ofta ekonomin. Något som är billigt i inköp men håller kort tid, eller något som är dyrt i inköp men håller desto längre? Husets geografiska läge kan göra att ett bandtäckt plåttak är enda alternativet längs kusterna och i skärgården. Takets lutning begränsar också vilket täckningsmaterial du väljer.

Under takarbetets gång: vad måste jag ta hänsyn till?

Det kan visa sig att vissa plåtgarneringar inte kan sparas utan måste bytas ut när det gamla takpannetaket rivs. Det kan vara bra att även riva den gamla underlagspappen i stället för att lägga ny direkt på den gamla. När underlagstaket – råsponten – är frilagd kan du lätt upptäcka om träet är fuktskadat någonstans och byta det.

När vet man att man måste byta ut hela taket?

Har det redan börjat läcka in har tidpunkten redan passerat. Taket behöver bytas precis innan det regnar in. När det är beror på just ditt taks förutsättningar.

Ställ dig de här frågorna:

1. Hur mycket tid vill jag lägga på lagningar per år?

2. Vad kostar underhållet den återstående beräknade livslängden i jämförelse med att byta hela taket?

3. Kommer jag orka göra ett takbyte i framtiden? Själva eller med hantverkare kan er hälsa vara en anledning till att byta taket tidigare.

Går det att göra småfix i stället för att byta ut allt?

Ett takpannetak fungerar så länge alla pannor är hela och ligger på rätt plats. Gamla ler- och betongpannor kan med tiden få beväxning med alger och mossa. Påväxten håller fukt i pannan som kan göra att den får frostskador. Det kan även bli så att fukten går vidare ner till träläkten som bär upp pannorna. Titta under de pannor som har mest mossa, om läkten under har ruttnat. Korta bitar går att laga utan att hela taket behöver bytas. Enstaka pannor som gått sönder ska också bytas.

Hur ofta ska man byta?

Takets väderskydd har olika livslängd

• Papptak 15-20 år

• Takpannor 30 år

• Bandtäckt plåt 40 år

Vilket typ av tak är bäst?

Plåttak är det tak som kan förväntas ha minst underhållskostnader och största livslängd. Gröna tak –med växter – på papptak kan också ha lång livslängd. Växtskiktet skyddar pappen och gör att den inte bryts ner av solens uv-strålar.

Behöver man ha en luftspalt?

När det gäller takpannetak är en förändring på gång. Den självklara luftspalten under taket kan i dag undvikas. Det har visat sig att välisolerade vindar får fukt- och mögelproblem. Risken kan minska om underlagspappen ersätts med ett tunt lager värmeisolering och en diffusionsöppen underlagsduk. Tak med plåt eller papp som täckning kan med fördel också kompletteras med isolering mellan täckningen och inbrädning/råsponten. Isoleringen minskar effekten av kallutstrålning nattetid som kyler underlagstaket så mycket att luften på vinden kan kondensera, precis som den gör på en ölburk som tagits fram ur kylen.